Vleermuis aan een vishaak
We kregen de melding dat er in Acquoy een vleermuis aan een vishaak aan het uiteinde van een stuk visdraad in een boom hing. Dus gelijk op pad. We moesten improviseren want de tak hing te ver weg boven het water. Tevens hing de tak enorm hoog, zoals in het filmpje te zien is. Er zat dus niets anders op dan de dierenambulance bus dichter bij het water te parkeren en op het dak te klimmen.
De een op het dak, de ander met een lang net eronder in de hoop de vleermuis op te kunnen vangen. En dat lukte!
Wat bleek: de vleermuis was in de vishaak gevlogen. Hier kon het onfortuinlijke dier nooit zelfstandig meer uit komen. Het was dus maar goed dat mensen het zagen en ons belden.
Wij hebben de vishaak voorzichtig verwijderd. De vleermuis is meegenomen naar ons Honk. Het arme beestje was doodmoe. Er was gelukkig niet teveel beschadigd aan zijn of haar vleugels. Dus diezelfde nacht kon hij weer vrijgelaten worden.
Weetjes over de vleermuis
Wist je dat vleermuizen fascinerende nachtelijke vliegers zijn. Ze behoren tot de enige zoogdieren die actief kunnen vliegen. Er zijn meer dan 1.400 verschillende soorten vleermuizen! En ze variëren sterk in grootte. Te weten: van de kleinste bumblebee-vleermuis tot de imposante reuzenvleermuizen met een spanwijdte van wel een meter. Vleermuizen spelen een cruciale rol in ecosystemen. Dat is doordat ze insecten bestrijden, bestuiving bevorderen en bijdragen aan zaadverspreiding.
Een opvallend kenmerk van vleermuizen is hun gebruik van echolocatie. Dit zetten ze in om in het donker te navigeren en voedsel te lokaliseren. Ze zenden ultrasone geluiden uit en interpreteren de weerkaatsingen om de omgeving in kaart te brengen. Interessant is dat sommige vleermuizen tot wel 1.200 echo’s per seconde kunnen produceren.
Vleermuizen hebben vaak een onterecht negatief imago. Maar de overgrote meerderheid eet alleen maar insecten. Bijvoorbeeld precies die muggen die je anders tijdens een warme zomeravond helemaal lek zouden prikken. Daarom vormen ze absoluut geen bedreiging voor mensen. Ze zijn eerder van onschatbare waarde voor de landbouw en ook de natuurlijke ecosystemen.
Helaas worden vleermuizen wereldwijd geconfronteerd met allerlei bedreigingen. Denk hierbij aan zaken zoals verlies van zomer- en winterverblijven. En ook de verspreiding van ziektes zoals het witte-neus syndroom. Maar het behoud van deze mysterieuze vliegers is echt essentieel voor het behoud van een gezond ecosysteem.