Jonge vogels: “redden” of met rust laten?

Een duivels dilemma bij het zien van zo’n piepend ding

Voorjaarsdrukte

Het voorjaar betekent voor de Dierenambulance drukke tijden. Er zijn veel jonge dieren en die hebben de neiging nog wel eens in de problemen te komen. Vooral voor jonge vogels moeten wij vaak uitrukken.

Nest jonge merels

Echter, soms blijkt dat de gevonden vogel helemaal geen hulp nodig heeft van de mens. Veel van de vogels die wij noodgedwongen ophalen “omdat ze al opgepakt zijn”, waren vaak beter af zonder hulp. De oorzaak hiervan is dat veel mensen niet weten wanneer bepaalde vogels hulp nodig hebben en daardoor te snel ingrijpen. Met de onderstaande informatie hopen wij u wat houvast te geven bij de vraag: “redden” of met rust laten?

Praktijktip

Pak het dier nooit meteen op, maar bepaal eerst of de vogel wel hulp nodig heeft.

Bij twijfel

Bel dan eerst even met de dierenambulance voor advies en kom daarna pas in actie.

Er zijn veel jonge vogels die op de grond zitten en daar door hun ouders gevoerd worden. In dat geval moet u de vogels dus met rust laten. Hiernaast een aantal voorbeelden:…

Jonge merels

Jonge merels verlaten het nest als ze nog niet vliegvaardig zijn. Omdat ze de vliegkunst niet goed beheersen, verstoppen ze zich op de grond. De ouders blijven ze in die periode voeren. Mocht u jonge bevederde merels op een open plek vinden met een kat op de loer, dan kunt u hen het beste naar een beschutte plek in de buurt brengen. De ouders vinden hen terug en ze zijn niet meer voor de poes.

Jonge uiltjes

Ook jonge uiltjes verlaten het nest voordat ze goed en wel kunnen vliegen. Ze zitten in de omgeving van het nest of broedhol op de takken en worden om die reden takkelingen genoemd. Af en toe valt een uilskuiken tijdens zo’n uitstapje een takje te veel naar beneden. Indien ze op de grond belanden, klauteren ze vrolijk weer naar boven of blijven tijdelijk op de grond zitten. De ouderdieren weten hen feilloos te vinden, doordat de takkelingen met hun geroep bedelen om eten. Dit voeren gebeurt bij uilen natuurlijk ‘s nachts. Jonge uilen op de grond zijn dus geen vondelingen en deze kunt u met een gerust hart ‘alleen’ achterlaten.

Eenoudergezinnen

Er zijn vogelfamilies, waarbij één van de ouders is verdwenen. Bijvoorbeeld bij mezen is de overgebleven ouder bijna altijd in staat al het benodigde voer voor de jongen aan te slepen. De jongen hebben bij hem of haar dan ook zeker meer kans op overleven dan wanneer u ingrijpt. Probeer ook niet te helpen door voedsel neer te leggen; dit is vaak niet geschikt voor jonge vogels en bovendien trekt het voerrovers aan.

Wanneer juist wel “redden”?

Potentiële kandidaten voor een ritje met de Dierenambulance zijn o.a.:

  • Een nest met jonge vogels, dat op de grond is gevallen. Bijvoorbeeld na een zware storm of door het kappen van een boom.
  • Een achtergebleven kinderschaar wanneer de moedereend dood is.
  • Jonge vogeltjes die duidelijk gewond zijn. In dit geval de jonge vogels zo snel mogelijk laten ophalen! Jonge vogels moeten namelijk van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat om het kwartier à half uur eten krijgen. Dus hoe eerder de vogels bij de opvang zijn, hoe groter de overlevingskans is.

Pak de vogeltjes voorzichtig op en zet ze in een niet te grote doos met op de bodem wat kranten of oude lappen waar je een “nestje” in maakt. Je kunt de overlevingskans van de vogels dramatisch verhogen door ze op een warmwaterzak/kruik omwikkeld met een doek (zodat ze zich niet kunnen branden) te leggen. Warmhouden is essentieel! U kunt een kruikje improviseren door een leeg waterflesje met warm water te vullen, lapje erom en klaar is de kruik!  Maak wat luchtgaten in het deksel van het doosje voor voldoende ventilatie. Zet de doos op een rustige plaats. Rust is belangrijk, veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen, ze raken dan in shock en sterven!

Geef de vogels géén eten of drinken. Vooral brood en melk zijn schadelijk voor de meeste vogels. Druppel ook geen water in of langs de snavel, vogels verslikken zich gemakkelijk en kunnen daardoor een dodelijke longontsteking oplopen.

Neem direct contact op met de Dierenambulance zodat wij het dier naar de vogelopvang kunnen brengen.

Jonge uil in nest