Help de egels de winter door! (Nu al? Ja… dat begint nu!)

De bladeren vallen van de bomen en de dieren gaan zich weer klaarmaken voor de winter.

Zo ook de egels. In de herfst eten egels zich vol met alles dat ze kunnen vinden: slakken, regenwormen, vruchten en paddenstoelen. En dat is hard nodig, want in de afgelopen droge zomer was het voor egels erg lastig om genoeg voedsel te vinden. Ze moeten goed doorvoed de winter in, een periode waarin er veel minder voedsel te vinden is. Zodra het kouder wordt zoeken egels een rustig plekje waar ze veilig in winterslaap gaan. Egels slapen niet de hele winter. In zachte winters zijn er nog insecten en slakken te vinden en verlaten ze hun winterhol om op rooftocht te gaan.

Help de egels de winter door! (Nu al? Ja... dat begint nu!)

Wat kunnen wij doen?

  • Haal niet te rigoureus bladeren uit de tuin. Deze zorgen voor een voedzame bodem, wat insecten en dieren aantrekt.
  • Maak een verwilderd hoekje met dood hout, bladeren en onkruid onder bijvoorbeeld de heg.
  • Ook in een composthoop of stapel boomstammetjes duiken egels graag weg voor hun dagelijkse dutje en winterslaap.
  • Er bestaan ook speciale egelhuisjes of maak er zelf een.
  • Wil je de egels bijvoeren? Zet dan wat egelvoer of katten- of hondenbrokken neer.
  • Egels hebben meestal een groter leefgebied dan jouw tuin. Zorg voor wat openingen aan de onderkant van je schutting zodat ze naar de tuin van de buren kunnen.
  • Zet op beschutte plekken waterschalen neer. Zorg voor een lage rand waar ze gemakkelijk overheen klimmen. Geef egels nooit melk. Daar krijgen ze diarree van.
  • Vanaf november geen grote tuinklussen (stapels bladeren opruimen, hagen snoeien, etc.) meer om de rust te bewaren voor de dieren.
  • Pas op de robotmaaier! Deze kan je beter niet ’s avonds of ’s nachts laten maaien. Dan gaan de egels op stap en het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze geraakt worden door de messen in je maaier.

De lichaamstemperatuur van egels daalt flink wanneer zij in de winterslaap zitten. Het kan dan soms lijken alsof ze overleden zijn, maar vaak is dat niet het geval! Laat deze dieren met rust zodat ze niet gestoord worden in hun slaap.
Kom jij een dier in nood tegen, of twijfel je of het wel goed gaat? Neem dan contact met ons op via 085-0441199. Wij helpen je graag verder.

Bron en foto: Meldpunt 144