Buizerd met een dik oog
Zaterdagochtend, om 11:42 gaat de telefoon op de centrale over. Er volgt een melding over een gewonde havik aan de Sweelinckstraat in Gorinchem. Ambulance 1 vertrekt naar de plaats des omheils. Daar aangekomen blijkt het om een buizerd te gaan met een oog waar bloed uit komt.
De buizerd wordt veilig gesteld en de ambulance gaat gelijk richting het Honk in Culemborg. De dierenarts brengt zalf aan op het oog en de buizerd wordt naar De Toevlucht in Amsterdam gebracht om daar te revalideren.
Weetjes over de buizerd
De buizerd is een imposante roofvogel behorend tot de havikachtigen. Buizerds komen wijdverspreid voor. Ze zijn namelijk erg goed aangepast aan diverse habitats over de hele wereld. Met hun kenmerkende brede vleugels en een gevlekte borst, zie je de buizerd vaak zwevend op thermieken. Daarbij zijn ze vaak op zoek naar prooi.
Buizerds hebben een gevarieerd dieet. Zo jagen ze bijvoorbeeld op kleine zoogdieren, vogels en reptielen. Maar ook een stuk aas laten ze niet links liggen. Ze staan eveneens bekend om hun scherpe zicht. Dat stelt hen in staat om hun prooi van grote hoogte te spotten.
Tijdens de broedtijd bouwen ze grote nesten op hoge plekken zoals rotsen of bomen. En ze keren vaak terug naar dezelfde nestplaats, jaar na jaar.
Interessant is dat buizerds een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Dat doen ze door populaties van knaagdieren onder controle te houden. Ze zijn ook bekend om hun indrukwekkende roep. Het is een scherp miauwend geluid dat kenners vaak associeeren met open landschappen en bosrijke gebieden.
Buizerds staan er voorts om bekend dat ze zich goed aan kunnen passen aan menselijke activiteiten. En ze kunnen daarom in de buurt van landbouwgebieden en zelfs steden worden waargenomen.
Hun vermogen om te overleven en te gedijen in al die diverse omgevingen maakt hen tot een intrigerende soort die een belangrijke rol speelt in zowel natuurlijke als door mensen bewoonde landschappen.